İlköğretim Öğretmenlerinin Çalıştıkları Okullardaki Örgütsel Değişime İlişkin Tutumları

Yazarlar

  • MESUT GÜRBÜZ İBRAHİM RENCUZOĞULLARI İLK-ORTAOKULU Yazar

DOI:

https://doi.org/10.5281/zenodo.10511843

Öz

Örgüt kavramıyla ilgili çok değişik tanımlar karşımıza çıkmaktadır. Belirli amaçları olan ve bu doğrultuda bir aradaki bireylerin, çaba ve gayretlerinin birleşmesiyle yapılandırılmış bir süreçtir diyebiliriz.

Örgütsel değişimden söz etmek gerekirse, farklı düşünce yapılarına geçiş aşaması, ya da yeni davranış biçimlerine uyum sağlanması durumu gibi açıklanabilecek çeşitli tanımlar sıralayabiliriz.

                Teknoloji ve bilginin gün geçtikçe farklılaştığı ve geliştiği çağımızda örgütsel değişmelerinde yaşanması kaçınılmaz olmuştur. Belirtilen bu açıklama doğrultusunda, bu çalışmanın amacı, Mersin İli Akdeniz ilçesine bağlı Huzurkent bölgesindeki ilköğretim öğretmenlerinin çalıştıkları okullardaki örgütsel değişime ilişkin tutumlarını incelemektir.

                Bu proje tarama modeli betimsel bir çalışmadır. Veri toplamak için kişisel bilgi formu ve bu örgütsel değişmeyi belirlemek için öğretmenlerin örgütsel değişmeye yönelik tutumlarını ölçen bir envanter kullanacağım.

                Bu projede 2006 yılında Aydan Kurşunoğlu’nun geliştirdiği ölçme envanterini kullanacağım.

                Bu çalışma Mersin İli Akdeniz İlçesi Huzurkent bölgesindeki 65 öğretmene uygulanmıştır. Araştırmanın sonucunda ortaya çıkan bulgular şunlardır.

                -Genelde ‘’Katılıyorum’’ düzeyindedir ve olumludur.

                -Huzurkent bölgesinde çalışan öğretmenlerin örgütsel değişim hakkındaki tutumları arasında cinsiyet, meslekte kıdem yılı ve okul türüne ilişkin kayda değer farklılık bulunmadığı anlaşılmıştır.

                -En çok ortalaması olan  ‘’2. Soru; Değişme ihtiyacı ile ilgili çalışanların şikâyetleri, ‘’1. Soru; Değişmenin niçin yapıldığına dair açıklık ifadesi’’ ve 8. Soru‘’ Belirlenen değişme ile ilgili, eğitimin amaç, ilke ve kurallarına uygun olması’’ ile ilgili maddeler tamamen katılıyorum şeklindedir.

                -En az ortalamaya ait ‘’5. Soru; Değişme ihtiyacı ile ilgili dış çevredeki görüşler.’’ maddesi ortalaması en az olacak şeklinde cevaplanmıştır.

                -Anketimizi detaylı analiz ettiğimizde 21 yıl ve üstünde kıdem yılına göre çalışanlar ile 21 yıl altında çalışan öğretmenler arasında fark görülmektedir.

İndir

Yayınlanmış

2023-12-31